Blaasontsteking: wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?

Veel vrouwen hebben minimaal één keer in hun leven last van een blaasontsteking. Vroeger werd deze ontsteking, en andere urineweginfecties, vaak in verband gebracht met koud weer. Inmiddels is het duidelijk dat blaasontsteking in 90 procent van de gevallen wordt veroorzaakt door de E. coli bacterie, die van origine uit de darmen komt. Daarom kun je een blaasontsteking voorkomen door te letten op een goede persoonlijke hygiëne.

De reden dat vrouwen vaker last hebben van een blaasontsteking dan mannen, is dat vrouwen een kortere urinebuis hebben en omdat het risico op besmetting met een eigen darmbacterie groter is. Daarom wordt altijd aan vrouwen aangeraden om na het doen van een grote boodschap van voren naar achteren vegen. Omdat dit risico bij mannen veel kleiner is, hebben veel minder mannen last van een blaasontsteking.

In de overige 10 procent van de gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door een andere bacterie of een virus. Dit kan ook door een SOA komen. Het is bekend dat zowel chlamydia als gonorroe een urineweginfectie kunnen veroorzaken. Daarom is het altijd een goed idee om je op een SOA te testen.

Net zoals de meeste ontstekingen, zal behandeling met een antibioticum er bijna altijd voor zorgen dat de klachten verdwijnen. In sommige gevallen wordt er ook voor gekozen om geen medicijnen te nemen om te kijken of de infectie vanzelf overgaat. Dit kan helpen om niet al te veel bacteriën resistent tegen antibiotica te maken.

Hier op thuistestenbv.nl verkopen wij een blaasontsteking test waardoor snel te kijken is of u last heeft van een blaasontsteking. Als er sprake is van positieve uitslag, raden wij u aan om naar de huisarts te gaan. Dankzij onze test weet u binnen een paar minuten of er sprake is van besmetting. Er worden meteen 3 strips geleverd, dus er kan meerdere keren worden getest op een urineweginfectie.

Een gedachte over “Blaasontsteking: wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?

Plaats een reactie